Badrum

Vi vill varna alla som läst på olika tipssidor gällande att använd ättika i badrum. Dessa tips är husmorstips som fungerar kortvarigt men kan ge mer skada än nytta. Ättika i sig är inte farligt för kakel men att anväda detta regelbundet kommer det att skada emaljen men ännu värre blir det för fogarna. Fogarna är poröst material och att rengöra dessa med sura eller alkaliska medel är alltid en risk för skador, behöver du använda kemikalier eller sura medel som ättika gäller det att först mätta fogarna med vatten för att skydda i högsta mån. Samma gäller betong, marmor eller granit skivor, dessa material är enormt känsliga för sura medel.

Bäst effekt för att rengöra fogar är att använda sand och betongpolish som finns att köpa i välsorterade bygghandeln, med detta medel kan det inte bli fel. 

Rengöra kakel

Kakel är inte lika känslig som fogen, prova alltid först allrengöring eller diskmedel som är fettlösande och rengör skonsamt, tricket är den mekaninska bearbetningen men en grövre duk eller trasa. Det finns egentligen inga genvägar, det gäller att ta i från början men upprepar det regelbundet blir det väldigt enkelt att hålla smuts samt kalk borta. 

Kalk

Kalk uppstår i vissa delar av landet mer än i andra, har du mycket kalk i vattnet gäller det att regelbundet avkalka, det finns olika kalk medel på marknaden, se till att följa anvisningarna och aldrig använda medlet koncentrerat, det kan skada ytan. Att blanda ut medel till brukslösning skall alltid vara målet för alla kemikalier. För att undvika att ansamlingar av kalk sa uppstå är bästa tipset att spola av utan med kallt vatten, varm vatten avdunstnar snabbt från ytan och det ger kalkringar, döremot kallt vatten rinner av och ger inte samma uppkomst.

Material

Anänd alltid olika trasor till olika interiör, att gå från det renaste till smutsigaste begränsa spridning av både bakterier samt smuts och fetter som binder smutsen.

1 trasa till vask en annan till WC stolen osv.

Börja städningen systematiskt, inte innifrån och ut utan uppifrån och ner, detta förbättrar resultatet samt kommer resultera i att du inte sprider dammet runt till ställen du redan städat på.