Kök

Kök

Köket är ett utrymme alla vill ha rent på, men hur ofta städar man i skåpen eller uppe på?

Man är oftast väldigt duktig på att torka av det som syns och underhåller detta varje dag, men det som oftast blir missat är handtagen på köksskåpen och lådorna, kom ihåg att det är takytor som sprider väldigt mycket bakterier, något vi vill undvika när vi hanterar mat.

Börja med att ha en rutin på dina disktrasor, inom restaurang och vården finns det generella regler att dessa ska bytas dagligen men hemma är vi ganska dåliga på det, byt ut dessa varje vecka!

Det finns tips på flertal sidor om att använda svinto på diskhon, självklart är den effektiv och bra men den har en repande effekt även om reporna inte syns med blotta öggat, dett ger upphov till en fin bakteriekoloni, på rostfria ytor som har blivit missfärgade av kaffe eller te kan yoghurt funka, häll över yoghurten på ytan och låt den stå någon timme sen är det bara att gnugga, det brukar fungera som lösningsmedel för väldigt många ytor, dessutom miljövänligt. Vill man dessutom försäkra sig att bakterier dör kan man regelbundet hälla kokande vatten in i diskhon så är dessa små microorganismerna borta.